16 September 2005

Pemba, safari en de Usambara mountains


Dit keer een zeer lang bericht. We hebben immers bijzonder veel meegemaakt de afgelopen periode en kunnen dan ook veel vertellen.

Zaterdag 27 augustus vertrokken we 's ochtends vroeg met de boot richting Pemba. In de haven van Pemba aangekomen, werden we overvallen door de indrukwekkende omgeving en de heerlijke geur van kruidnagelen. Ook tijdens de reis naar de hoofdstad met de dalla-dalla hadden we de mogelijkheid om van het beboste heuvellandschap te genieten. Ondanks het landschap en stranden is Pemba een eiland redelijk onaangetast door toerisme. Er zijn twee resorts ver van de dorpjes en slechts één ander Westerse accomodatie (the Old Mission Lodge, daar zaten wij) in de hoofdstad Chake-Chake. Het is hier dus ook veel rustieker dan bijvoorbeeld op Zanzibar.

De eerste dag zijn we naar het strand gegaan en dat is nog een behoorlijke onderneming. Eerst ruim een uur in de dalla-dalla, vervolgens nog anderhalf uur met de fiets. Maar de reis is wel erg mooi, vooral op de fiets. Nog meer dan anders, komen dan alle kinderen naar buiten rennen om "Bye-bye" te roepen. Verder kwamen we ook door een tropisch bos, dus het was een mooie fietstocht. In het begin was het strand helemaal leeg: we konden gewoon een eindje door het (hagelwitte) zand fietsen en een plekje uitzoeken. Daarna kwam het halve eiland het strand op om aldaar hun vrije dag te besteden. Daarom besloten we na een tijdje om te gaan lunchen bij een resort met een geweldig uitzicht op de Indische Oceaan, een eindje verderop. Op de terugweg brak de ketting van één van de fietsen, waardoor deze fiets een nieuwe functie als step kreeg.

De daaropvolgende drie dagen zijn we gaan duiken. Rond het eiland liggen diverse kleine onbewoonde eilanden, omgeven door kleurrijk koraal met vele verschillende soorten vissen. Tussen de duiken door kon je heerlijk op de stranden van die eilanden lunchen, relaxen en natuurlijk bijkleuren.

De laatste dag op het eiland, voordat we met het vliegtuig terug naar Dar es Salaam gingen, zijn we met de auto naar een ander strand gegaan. Bijna onmogelijk, maar het was nog mooier dan de eerste. Prachtig koraal op loopafstand en nergens een toerist te bekennen. Alleen een handjevol lokale vissers bij wie we een inktvis en twee andere vissen kochten. Die hebben we daar ter plekke op een vuurtje in de grond klaargemaakt. Verser dan dat kan echt niet!

De volgende dag vertrok de luxe bus vanuit Dar es Salaam naar het noorden: Arusha. Daar begon onze safari. De eerste nacht gingen we een actieve vulkaan beklimmen: de Ol Doinyo Lengai ('berg van god' in Maasai-taal). Dat was een iets grotere en steilere berg dan we hadden verwacht. Maar gelukkig was het donker dus konden we dat niet zien. De enige indicatie daarvan was het licht van een zaklamp en onze vermoeide benen. Na 5 uur klimmen hadden we dan eindelijk de top bereikt, alwaar we konden genieten van de opkomende zon met uitzicht op Mt Meru en Mt Kilimanjaro. De top was bedekt met gestolde lava en je kon op diverse plekken de damp zien ontsnappen. De stenen op de grond voelden ook warm aan in de koude ochtend.

Toen moesten we naar beneden. Ditmaal in het licht, hetgeen betekende dat we zagen hoe steil, hoog en voornamelijk gevaarlijk de berg is. Zonder goede schoenen moesten we over losliggende stenen naar beneden. Langzaam en voorzichtig gingen we naar beneden. Uitgeput, maar een ervaring rijker kwamen we uiteindelijk terug bij de auto en was het tijd om te gaan slapen. We hebben nog dagen lang last gehad van spierpijn.

Na de Ol Doinyo Lengai vertrokken we naar de Serengeti. Op de eerste campsite zaten we midden in de natuur - geen bescherming behalve het canvas van de tent. In de vallei beneden ons liepen kuddes gnoes, zebra's en buffels, en 's ochtends kwamen de bavianen vanaf de rotsen naar beneden om eten te zoeken in de keuken. Op de tweede campsite hadden olifanten de douches onschadelijk gemaakt en werden we 's nachts wakker van het gebrul van leeuwen, die zich op slechts enkele meters afstand van onze tent bevonden. Kortom, een gezellige boel.

Vervolgens reden we naar de top van de kraterrand van de Ngorongoro, een ingestorte vulkaan met in het midden 260 vierkante kilometer nationaal park - de must-see van Tanzania. Hier lopen alle wilde dieren je bijna tegemoet. Vanwege het droge seizoen was het er wel erg stoffig. Het is er wel erg druk met mensen in de krater, maar dat betekent wel dat de dieren gewend zijn aan mensen en kan je bijzonder dichtbij komen. Hier hebben we echt van alles gezien: leeuwen, olifanten, nijlpaarden, gnoes, zebras, buffels, gazelles, bavianen, neushoorns en zelfs een cheetah!

Tot slot van onze safari nog een middag bij lake Manyara. Een park dat bekend staat om zijn bavianen en olifanten, die we dan ook in overvloed hebben kunnen zien. Daarna zat het erop en gingen we terug naar Arusha om een busticket te kopen voor de reis naar Lushoto.

Lushoto is een dorpje in de Usambara Mountains. Vanuit Arusha is het normaal 4 a 5 uur rijden met de bus, echter, omdat de mensen hier hardnekkig alle vormen van efficiëntie en deductief vermogen afwijzen stopte de bus in zowat alle tussenliggende gehuchten; bovendien kreeg de bus twee lekke banden tegelijkertijd, waardoor de uiteindelijke reistijd opliep tot 7 1/2 uur.
In de omgeving van Lushoto valt goed te wandelen. De bergen zijn mooi en bezaaid met kleine dorpjes en plantages. We hebben dus een dagje rondgewandeld, maar omdat er verder helemaal niets te beleven viel zijn we maandag gewoon teruggegaan naar huis. Wederom met het lokale vervoer, ditmaal met 72 zitplaatsen en het gangpad gevuld met nog eens een man of 40.

Gisteren hebben we onze presentatie gedaan, uiteraard gevolgd door een korte borrel. We zijn dus nu helemaal vrij en kunnen het lekker rustig aan doen de laatste dagen. Lekker relaxen op het strand dus.

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Weten jullie wel zeker dat je over enkele dagen weer naar Nederland komt ?
Ik zou er nog maar eens over nadenken !
Groeten
Joop J.K.

16 September, 2005 20:07  
Anonymous Anonymous said...

Fijn dat jullie zo'n fijne vakantie hebben gehad met zo veel ervaringen, een schitterende safari met veel wild, en het zwemmen tussen het prachtige koraal.
Het project zit erop, dus.
Nu nog even zien of wij jullie nog herkennen met een ander kleurtje.
Maar we zullen jullie dinsdag op Schiphol met open armen ontvangen.
Vergeten jullie niet de thuisvlucht te bevestigen?

Tot dinsdag Tonny

17 September, 2005 09:07  
Anonymous Anonymous said...

Ich sehe Ihr Blog behandelt geld gratis verdienen. Da dürfte diese Seite interessant sein, die ich im Internet entdeckt habe:
geld gratis verdienen

14 October, 2005 01:25  
Blogger louisericks29338894 said...

Do you want free porn? Contact my AIM SN 'abunnyinpink' just say 'give me some pics now!'.

No age verification required, totally free! Just send an instant message to AIM screen name "abunnyinpink".

Any message you send is fine!

AIM abuse can be reported here.

02 April, 2006 10:34  
Blogger justus39lizette said...

Are you stuck in a job that is leading you on the path to no where?
We can help you obtain a College Degree with classes, books, and exams
Get a Genuine College Degree in 2 Weeks!
Well now you can get them!

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

BA, BSc, MA, MSc, MBA, PHD,

Within 2 weeks!
No Study Required!
100% Verifiable

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

These are real, genuine, They are verifiable and student records and
transcripts are also available. This little known secret has been
kept quiet for years. The opportunity exists due to a legal loophole
allowing some established colleges to award degrees at their discretion.

With all of the attention that this news has been generating, I wouldn't
be surprised to see this loophole closed very soon.

Get yours now, you will thank me later!
Call this number now (413) 208-3069
We accept calls 24 hours a day 7 days a week.

27 April, 2006 20:44  
Blogger dwainprehiem59023281 said...

Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",

Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real deal

Act now you owe it to your future.

(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week.

18 May, 2006 22:31  
Anonymous Anonymous said...

Caralluma

28 May, 2011 22:40  
Anonymous Anonymous said...

Gasoline Prices

18 December, 2011 20:15  
Anonymous Marieke said...

Hoi Arjan en Giel,

Toen ik pemba googlde kwam ik bij jullie blog uit. Ik zit momenteel zelf in Tanzania en ben erg gecharmeerd van jullie safari, vooral het beklimmen van de vulkaan! Bij welke organisatie hebben jullie deze safari geboekt? En is het ook mogelijk om alleen de berg te beklimmen?
Ik hoop iets van jullie te horen.
Groetjes, Marieke

06 March, 2012 10:49  
Anonymous Tanzania said...

Wilt u meer informatie over Tanzania? Lees deze blog; http://www.blogetje.nl/tanzania/

25 October, 2012 13:22  

Post a Comment

<< Home