05 August 2005

De faculteit en het leven van alledag

Voor ons begint een typische dag hier om 7 uur met een verfrissende koude douche. Daarna vertrekken we per dalla-dalla naar de Department of Mathematics, een ritje van 10 minuten door een mooi parklandschap (zie foto's). Meestal zijn we als eerste aanwezig en is het internet nog behoorlijk snel. Een mooie gelegenheid om e-mails te beantwoorden en het nieuws te volgen. Omdat we maar één PC tot onze beschikking hebben, zit één van ons vaak in de common room: een ruimte met zitbanken, werkplekken en computers. Hier werken de andere studenten. Om half elf komt de hele afdeling hierheen om een kopje thee te drinken. Omdat wij van thee alleen niet wakker kunnen blijven, steken we af en toe de straat over om een kopje koffie te halen. Helaas drinkt men hier alleen instant koffie, al zijn we daar inmiddels aan gewend.

Ons ontbijt/lunch bestaat uit boterhammen met pindakaas, als er tenminste brood is in de supermarkt. Zoniet, dan zijn we 'gedoemd' tot rijst met vlees of kip. Na een lange dag werken gaan we, na zonsondergang, terug naar UCLAS. Daar is een kleine eettafel waar de bewoners dagelijks eten. Het menu bestaat ook hier uit rijst met een kleine portie vlees, als je geluk hebt. Zoniet dan blijft alleen vis over, die meer uit graten dan uit vis bestaat. In dat geval bestellen we een portie chipsy mayai, oftewel een omelet met frieten. Het is nu zomervakantie, maar daarvóór werd er ook fruit verkocht. Dat is voorlopig voorbij, dus om toch onze vitamines en mineralen binnen te krijgen gaan we af en toe buiten de deur eten. 's Avonds staat kleren wassen, een biertje drinken of een boek lezen op het programma. Voor de afwisseling gaan we naar de bioscoop.

Met betrekking tot het project stuiten we toch op enkele moeilijkheden. De rekentijd loopt aardig op voor een model dat half zo complex is als het uiteindelijke probleem. Daarom proberen we diverse trucs uit om toch snel tot een oplossing te komen. Vanwege het ontbreken van enige structuur in curricula gaat alles wat lastiger dan nodig is. Beperkte restricties in vakkenkeuzes zou al een hoop schelen in het maken van een collegerooster. We gaan de universiteit adviseren om deze curricula te stroomlijnen.

Omdat we zulke lange dagen draaien (gemiddeld 10 uur) hebben we in het weekend tijd om wat van het land te zien. Vandaag gaan we naar Selous, een wildreservaat ten zuiden van Dar es Salaam. Met de trein is het ongeveer 6 uur rijden. Hierover na het weekend meer!

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Beste Arjan & Giel,

Eindelijk weer eens wat over jullie project, na alle uitweidingen over het leven en weekendvertier in Tanzania. Tien uur per dag werken, zo mag ik het zien...
Maar jullie hebben gelijk; zoek en vind de 'work-life balance' en geniet van al het andere buiten de directe stage. Veel succes en plezier in de nog resterende zes weken beneden de evenaar.

Wim

05 August, 2005 21:33  
Anonymous Anonymous said...

Hey Giel!
Ziet er echt heel gaaf uit! Lijkt me echt heel mooi om daar te verblijven. Ben zelf nu ook op stage, maar in een compleet andere wereld. De verschillen zijn echt enorm als ik jou site lees, maar in Texas is het ook heel avontuurlijk. Kijk eens op jointstrikefighter.waarbenjij.nu voor mijn en Jaspers belevenissen (niet zo'n sjeike site hoor).
Veel plezier nog!
Florian

09 August, 2005 02:13  

Post a Comment

<< Home